A világon összesen közel 60 millió ember golfozik, ehhez képest Magyarországon elég szerény számról beszélhetünk. Ennek egyik oka, hogy számos tévhit él az emberek fejében a sporttal kapcsolatban.

Azt gondoljuk, ez egy drága sport, főként gazdag idős férfiak játsszák és sokan megkérdőjelezik azt is, hogy sport-e egyáltalán. TOP 10-es összeállításunkban ezeket a tévhiteket szeretnénk eloszlatni, bízva abban, hogy minél többen golfütőt ragadnak a jövőben.

 
1. A golfozás drága sport, csak a gazdagok engedhetik meg maguknak
Magyarországon összesen 1.500 regisztrált golfozó van. Ezzel szemben közel 550.000 síelő. Márpedig a golf nem drágább a síelésnél. Mind a két sportnál szükséges az elején beruházni a felszerelésbe, itt is vannak drágább, olcsóbb szettek és ugyanúgy lehet használtan is vásárolni. A golfoktatás és a pályabérlet a síoktatás és síbérlethez hasonló árakon érhető el, és egy jó pályához nem is kell külföldre menni, hiszen itthon is találunk nemzetközi színvonalú pályákat. A Zala Springs Golf Resortban ezer forinttól már el lehet kezdeni ismerkedni a játékkal, hiszen ennyiért kaphatunk egy kosár labdát és ütőt, amivel ütögethetünk a gyakorlópályán.
TIPP: A kezdeti költségeket növeli a rengeteg elvesztett labda, de ha valaki spórolni szeretne a pálya erdeiben és tavaiban is sokat találhatunk. A gyakorlottak már tudják, hogy a pályafelügyelőtől is kedvezményesen lehet használt labdát vásárolni.

2. A golf az idősek sportja
Tény, hogy a golfozás kortól független, hiszen 80 évesek is játsszák, de nagyon sok országban, mint például Amerikában, a fiatalok közt is nagy népszerűségnek örvend. Csoportosan együtt tudnak játszani, kint vannak a természetben és nem mellesleg lehetőség van közben iszogatni, enni vagy szivarozni is. A golfpályák többségén van büfékocsi, ami körbe jár, de mi is vihetünk magunkkal néhány üveg sört vagy akár pezsgőt!

3. Magányos sport
Természetesen van lehetőség egyedül is kimenni a pályára ütögetni, de nem ez a jellemző. Egy amerikai mondás szerint: „A legjobb üzletek a golfpályán köttetnek.” A játékosok általában 4 fős csapatokban mennek játszani, ez állhat ismerős emberekből, összeszokott párokból, de gyakran előfordul az is, hogy ismeretlen emberek kerülnek össze, mely remek alkalmat nyújt új, értékes kapcsolatok kialakítására.

4. Nem is igazi sport
Ez a tévhit akkor dőlt meg számomra, mikor először kimentem játszani és másnap olyan helyen is fájt, ahol korábban azt sem tudtam, hogy izom létezhet. Tanulmányok szerint a golf swing – maga az ütés - az egyik legösszetettebb mozgás a sportok közül. Szakemberek szerint egy pontos ütéshez több száz dologra kell a játékosnak egyidejűleg figyelnie - az egyensúlyra, tartó izmokra, vállra, csípőre. Egy atlétikában olimpiai bajnok játékos mondta élete első 18 lyukas pályája végig játszása után, hogy nehezebb volt, mint bármelyik atlétikai edzés, amin valaha részt vett.

5. A golfosok csak gyalogolnak
Churchill híres mondása: „A golf a nyugodt séta halálos ellensége.” Játék közben annyira az ütésekre és a labdára koncentrálunk, hogy észre sem vesszük, ahogyan legyalogolunk 9 kilométert. További jó hír, hogy volt egy svéd kutatás, mely szerint a golfozás 5 évvel hosszabbítja meg életünket.
Mindemellett a golfozás mentálisan is fáraszt. A sikerhez 90%-ban fejben kell ott lenni. Olvasni a greent, figyelni a pályát, az ütőválasztást, pályakialakítást, hogy elkerüljük a bunkereket. Választani, hogy milyen ütéstechnikát használjunk. A swingnél a legapróbb mozdulatok is számítanak. Lehet valaki profi golfozó, de ha bal lábbal kell fel, nem tud koncentrálni, akkor könnyen lehet sikertelen a játék is.
Ha valaki szeretne jól teljesíteni a golfban, akkor a jelenben kell lenni, nem a múltban, nem a jövőben, hasonlóan, mint az életben.

6. Semmi változatosság nincs benne
Kevésbé kötött formája a golfnak a Texas Scramble, ahol a csapattársakkal együttműködve kell minél jobb eredményt elérni. Az egyik legelterjedtebb forma a stroke play, ahol a cél, hogy minél kevesebb ütésből végig vigyük a pályát. Egy 18 lyukas pálya esetén, profi szinten 72 ütés vagy annál kevesebb, egy hobbi golfozó kb. 100 ütésből tudja teljesíteni. További lehetőség a speed golf, ahol a lényeg, hogy minél gyorsabban teljesítsük a szakaszt, vagy az 1 ütős kihívás, ahol csak egy ütőt lehet használni játék közben. Új izgalmas forma a strip golf, melyben, ha rosszul ütünk le kell vetni egy ruhadarabot.

7. Mindig csöndben kell lenni játék közben
A golfozás etikettjéhez hozzátartozik, hogy a golfpályán mérsékelt hangerőn kommunikálunk és elütés közben csöndben vagyunk, hogy ne zavarjuk golfozó társainkat a koncentrálásban. Azonban van egy ezzel ellentétes formája is a játéknak, a „long drive” amikor is dübörgő zene szól az elütések közben is. Ebben a műfajban a játékosok akár 360-380 métereket is tudnak ütni és igazából egy nagy buli az egész verseny.

8. Nincs benne semmi izgalom, rizikó
Elsőre tényleg azt gondolhatjuk, hogy ez egy nyugodt kikapcsolódás. Azonban játék során izgalmas, sőt stresszes is lehet, hogy össze tudjunk hozni egy-egy jobb ütést. Vagy épp az ellenkezője. A „hole in one” amikor egy ütésből lyukba találunk, ez esetben mindenkit kötelesek vagyunk a klubházban meghívni egy kör italra. Magyarországon ez általában nem jelent tömegeket, de Amerikában külön biztosítás van rá, hogy ha valaki „hole in one”-t üt, akkor ne terhelje meg annyira a bankszámláját a buli.

9. Csak férfiak játszanak
A golfozók 70%-a férfi, azonban ez nem jelenti azt, hogy csak a férfiak sportja. A legismertebb és eredményesebb magyar golfozó is egy hölgy, Lajtai-Rózsa Csilla. Vannak női golfszövetségek, saját versennyel és a Zala Springs női golfcsapata is idén alakult meg. A sport külön vonzereje lehet a hölgyek számára, a csinos golf szettek széles választéka. Nem mellesleg a világ egyik legismertebb férfija is golfozó: Tiger Woods.

10. Kezdők és félprofik könnyen játszhatnak együtt
A handicap rendszernek köszönhetően a különböző szintű játékosok könnyedén össze tudják hasonlítani tudásukat. Így kezdőként is versenybe szállhatunk profikkal, félprofikkal szemben is. Egy játékos ugyanis nem a másik ember ellen küzd, hanem a pályát, pontosabban a pálya tervezőjét kell legyőznie!

Plusz egy tipp: Ha már végeztél a cikkel és még mindig unatkozol munka közben, keress rá Youtube-on vicces golfkocsis videókra (golf car accidents). Íme egy példa:

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a hulladékot a fővárosban az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió – tájékoztatta a Budapesti Közművek szerdán az MTI-t.
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló kéthetes ülésének utolsó napján.
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi képességének megerősítésével garantálható – hangsúlyozta Kutnyánszky Zsolt védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül a Balaton Szupermaratonra, amelyre 386 településről és 17 országból érkezett eddig nevezés.
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest között, miután 2023-ban az egy évvel korábbi kétszeresére nőttek az idegenforgalmi adatok a két ország között – jelentette be...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.
A nemzeti ünnepre készül az ország – írta Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki a Facebookon osztotta meg a legfontosabbakat az idei március 15-i programsorozatról. A...
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Sándor-palotában felkereste Sulyok Tamás köztársasági elnököt – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Március 21-én Budapesten, a Pólus Center mellett felállított nagysátorban kezdi meg 30. országos jubileumi turnéját a Magyar Nemzeti Cirkusz; a tizenhét állomásos országjáráson többek között...
Idén egy hónapot nyernek a gépjármű üzembentartói, tulajdonosai: több mint ötmillió jármű után március 15-e helyett 2024-től elegendő április 15-ig befizetni az adót, melyről az idén mindenki...

A címlapról

A húsvéti ünnepek alatt is a megszokott rendben szállítja el a...
A kormányt kérdezik a képviselők az Országgyűlés hétfőn záruló...
Magyarország békéje és biztonsága csak az ország védelmi...
Három év kényszerszünet után csütörtöktől vasárnapig ismét sor kerül...
Ősszel az AirAsia közvetlen légijáratot indít Bangkok és Budapest...
Változtak a gépjárműadó befizetésének feltételei 2024-től.

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.
A Pál Apostol Iskolásokért Alapítvány ( adószáma : 18154829-1-42) a 2021 évi SZJA 1 %-os adófelajánlások alapján 1,574,815 forint támogatást kapott folyó évben.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.