Megkezdődtek ma a 15. Maccabi Európai Játékok Budapesten; a július 29-től augusztus 7-ig tartó esemény minden idők legnagyobb magyarországi multisport rendezvénye, amelyre 42 ország közel 2300 sportolója összesen 24 sportágban - ebből négy bemutató - versenyez majd egymással.

A játékok megnyitóján részt vett és beszédet mondott Tarlós István, Budapest főpolgármestere, a beszéd az alábbiakban olvasható:

Tisztelt Nagykövet Urak! Tisztelt Államtitkár Urak, Elnök Urak! Tisztelt Meghívottak!

Köszöntöm a 15. Maccabi Európa Játékokra, Budapestre érkező sportolókat, sportdiplomatákat és a zsidóság sportvilágban betöltött szerepét erősítő rendezvény szervezését bonyolító szervezetek képviselőit.

A sport elsősorban szellemi fogalom. Egy sportcsapat a társadalomnak kicsinyített képe, a mérkőzés az életért való nemes küzdelem szimbóluma. A sport a játék alatt tanítja meg az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: az összetartásra, az önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre, és a "fair play", a nemes küzdelem szabályaira  állapította meg Szentgyörgyi Albert Nobel-díjas biokémikus.

A kiváló tudós jól látta, hogy a sport hatalom. Népeket, nemzeteket emel fel, generációkat tanít meg az életre, a küzdelemre, adott esetben a túlélésre.

A Maccabi mozgalom története Európa sporttörténelmének kihagyhatatlan része. 1895-ben Isztambulban élő német zsidók alapították az első zsidó sportklubot, miután nem csatlakozhattak más helyi egyesületekhez. 1906-ban már Budapesten is megalakult az első és máig az egyetlen magyar zsidó sportegyesület, a Maccabi Vívó- és Atlétikai Club.  Az egylet több, mint százéves története is jól mutatja, hogy a zsidó sportnak jelentős hagyományai voltak és vannak Magyarországon is.

A 19. század végéig a sport elsősorban a vagyonos arisztokraták passziója és privilégiuma volt. A 20. század elején a társadalmi változások hatására gyökeresen megváltozott a helyzet. A szabadidő sportos eltöltése tömeges kedvteléssé vált, ezzel párhuzamosan megjelent a profi sport is. Megalakultak az első sztárklubok.

Az élsport megnövekedett társadalmi szerepe kiemelkedési lehetőséget jelentett a tehetséges fiatalok számára. A nemzeti hősnek számító versenysportolók közül sokan zsidó származásúak voltak.

Az első öt újkori olimpiáról a magyar versenyzők 11 aranyérmet hoztak haza. Ebből ötöt zsidó sportolók szereztek. 1896-ban, Athénben a mindössze tizennyolc éves Hajós Alfréd két úszószámot is megnyert Magyarországnak.

Dicsőséges pályafutást tudhatott magáénak a vb-aranyérmes Kronberger Lili is, aki iskolát teremtett azzal, hogy – Kodály Zoltán tanácsára – a világon elsőként korcsolyázott zenére. A legújabb idők világsztárjai közt is olyan zsidó származásúak neveit találhatjuk, akiket valóban egy világ csodál (Mark Spitz, Bobby Fischer). 

A későbbi nyári játékokon is gyakran álltak fel magyar zsidó sportolók a dobogó legfelső fokára. Az 1936-os berlini olimpia a sporttörténészek állítása szerint a náci Németország és Hitler erődemonstrációja volt. Ennek ellenére Elek Ilona vívó a döntőben éppen egy zsidó származású német versenyzőt győzött le.  Így az olimpiai bajnok tiszteletére eljátszott magyar himnuszt a dobogó mindhárom fokán zsidó versenyző hallgatta.

Feledhetetlen magyar zsidó bajnokok pl. Mező Ferenc, Fuchs Jenő, Braun József, Guttmann Béla, Kabos Endre, Hajós Alfréd, Keleti Ágnes, Komjádi Béla, Kárpáti Károly, Kárpáti Rudolf, Petschauer Attila, Rotter Emília, Székely Éva, a legújabb időkben Polgár Judit, az ország egyik büszkesége.

A holokauszt évei alatt számos világklasszis sportoló vált üldözötté. Arról még ma sincsenek számadatok, hogy évekkel később hány magyar olimpikon halt meg koncentrációs táborokban. Szerencsére Hajós Alfréd, Mező Ferenc, Elek Ilona, Keleti Ágnes, Székely Éva - és mások az említettek közül - túlélték a szörnyű időket. Emlékezzünk azonban a kevésbé híresekre, és főként azokra is, akik áldozatul estek a népirtásnak.

A zsidó sportolók életpályáját követve elkerülhetetlen a találkozás a személyes tragédiákkal. A sikeres pályafutások történetében együtt van jelen a fájdalom és a büszkeség. Az utóbbi talán vigaszt ad az előbbiért.

„ A sport reményt adhat ott, ahol egykoron kétségbeesés

A teljes cikk a budapest.hu oldalon olvasható.

hirdetés

Kormányablak hírek

A hírcsatorna nem található.

A Budapest rovat további hírei

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti...
Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe szerdától nyitva áll a közönség előtt.
A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint hazai forrásból megvalósuló program, amelyre hétfőtől lehet jelentkezni – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM)...
Az Észak-Pest és Dél-Buda közötti átszállásmentes villamoskapcsolatról indít kérdőíves társadalmi egyeztetést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK).
Sokkal több van ebben a városban! címmel mutatta be 101 pontból álló programját Vitézy Dávid, az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület által támogatott főpolgármester-jelölt pénteken...
A közbeszerzési eljárások szigorú szabályokhoz igazodnak, nincs ez másképp a földgáz vagy a villamosenergia beszerzésénél sem. Cikkünkben Miski György, a Greenergy Market Kft. szakértője gyűjtötte...
Megkezdődött kedden a központi szúnyoggyérítés, túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik tavasszal – tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi...
Magyarországon minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.
Hétfőtől lehet jelentkezni az Ifjúsági garancia plusz programra. A program az Európai szociális alap plusz társfinanszírozásával, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretében...
A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 20 és 26 fok között valószínű.

A címlapról

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április...
Átadták a megújult Sió-zsilipet kedden, az újjáépített Sió-zsilip...
A tartós álláskeresők elhelyezkedését segíti az 1,7 milliárd forint...
Az Észak-Pest és Dél-Buda közötti átszállásmentes...
Sokkal több van ebben a városban! címmel mutatta be 101 pontból álló...
A közbeszerzési eljárások szigorú szabályokhoz igazodnak, nincs ez...

Könyvajánló

Dr. Szántó Szilvia, a Budapesti Gazdasági Egyetem mentálhigiénés tanácsadója egy háromrészes regény után (Nárcisz-trilógia), idén elkészült a történethez tartozó terápiás könyvvel is, ami segít azoknak, akik a regény főszereplőjéhez hasonlóan átéltek érzelmi vagy más típusú bántalmazást.
„Az elmúlt 500 évben azok a nemzetek emelkedtek fel, amelyek a pénzt tőkévé alakították, feltaláltak és bevezettek új technológiákat, a társadalom széles rétegeinek adtak tudást, és teret adtak a tehetségek érvényesülésének” – többek között erre hívja fel a figyelmet legújabb kötetében Matolcsy György, majd hangsúlyozza: „A múlt sikerei azonban nem adnak pontos iránytűt, mert a történelem, benne a gazdaság törvényei döntő pontokon megváltoztak. Azokat érdemes követni, akik már a jövőből hozzák előre a működésüket, és már korunk gondolati forradalmára, ezen belül a fenntartható közgazdaság törvényeire építik működésüket.”
Megjelent a Pallas Athéné Könyvkiadó legújabb kiadványa.
A legnagyobb és legkomplexebb iparág az emberiség történetében.

Blogok, vélemények, olvasók írásai

A gyorsabb áthaladás ILLÚZIÓJÁNAK érdekében, kérjük fáradjanak az önkiszolgáló kasszákhoz!
Csütörtök este 6 óra, munka utáni bevásárlás, hatalmas sorok a kőbányai Sibrik Lidlben.
Átfógó, a teljes lakosságot célzó pénztárosképzést indítottak a kiskereskedelmi láncok Magyarországon.

Civil szervezetek, alapítványok, egyesületek hírei

Úgy érzed, hogy sok probléma nyomja a vállad? Olyan nehézségekkel küzdesz, amit senki nem ért meg? Úgy gondolod, hogy egyedül vagy ezekkel a gondokkal?
Több mint 7 évtizeden át volt Kispest lakosa a jeles tanárember, Pataki Gyula.
A Milestone Intézet idén is tanulmányi ösztöndíjat hirdet különösen rászoruló és/vagy roma tehetségek számára.


A hajhullás a 30-50 közötti férfiak 30%-át érinti, efelett az arány 50%-ra nő. Nem lehet csupán néhány kenc segítségével háborút viselni. Legyőzéséhez bizony műtétre van szükség, már amennyiben nem tudunk beletörődni a hajhullásba. Nézzük, mi történik a műtét során. (x)

A magyar szív örökre befogadta és intézményesítette a vajazó kést, mint univerzális eszközt, azonban a ház körüli teendőkre azért vannak ma már jobb, használhatóbb alternatívák.